HERRGYMPA

19 AUG 2014 00:00
Missade ni reportaget i HP om Lasses Herrgympa? I så fall kan ni läsa det här.
  • Uppdaterad: 23 JAN 2018 08:29

Att SMHI varnar för snöoväder avskräcker inte. Som vanligt fylls gymnastiksalen på Hovgårdsskolan i Söndrum av en stor skara män i mogen ålder. Måndagens herrgympapass vill ingen missa.

– Jag har nog varit med i 25 år nu. Det känns nyttigt, men det bästa är det gemensamma bastubadet efteråt, säger 82-årige Jan Olsson.

Hur länge Söndrums gymnastik- och idrottsförening erbjudit särskild herrgympa är lite oklart, men Lasse Persson minns att han tog över som ledare 1995.

– Sedan dess har jag frågat flera gånger om vi inte ska släppa in damerna, men gruppen vill inte. ”De är alldeles för bra för oss”, säger de och jag tror jag förstår vad de menar. När det bara är herrar så är det okej att göra stora rörelser och det är inte så noga om man går åt vänster eller höger.

Gruppens medelålder är också ovanligt hög – 74 år.

– Det sägs att det är svårt att aktivera herrar i den åldern, men vi är nog 35 personer totalt. För en del är detta veckans enda aktivitet och det sociala är en viktig bit, säger Lasse.

Och den goda stämningen går det inte att ta fel på. Skämten och skratten haglar från omklädningsrummet, medan Lasse förbereder musiken.

– Jag väljer framför allt låtar som många kan känna igen. Det blir allt från Torssons ”Det spelades bättre boll” till ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske”. Jag har även tagit med Kjerstin Dellerts ”O, Carl-Gustaf”, eftersom vi har en i gruppen som heter så, men det var rätt svårt att hitta på rörelser till valstakt, berättar Lasse Persson.

Att musiken får godkänt märks inte minst på att många tar chansen att sjunga med i refrängerna under passet. Särskilt textraden ”Ljuva Carl-Gustaf, du är så stilig och ung”, faller i smaken.

I övrigt är herrgymnastiken som vilket gympapass som helst, där styrkeövningar varvas med träning av balans och koordination. Lasse Persson hojtar ”nu cyklar vi” och ”nu kör vi fjärilen” och gruppen lyder.

– Blir det för jobbigt får man fuska lite. Jag har varit med i fem år och tycker fortfarande att det är kul, säger Kaj Johansson.

Skribent: Håkan Westerlund

hämta (2)